Op zoek naar een pompoensoep die net even anders is? Deze romige soep combineert de zoete smaak van flespompoen en appel met een frisse kick van sinaasappelsap en een verwarmend tintje gember. Het resultaat? Een smaakvolle, gezonde soep die perfect past bij een bewuste leefstijl.
Bij pompoen denken we al snel aan de herfst, en dat is niet voor niets. Het oorspronkelijke seizoen van pompoen loopt van begin oktober tot eind december. Tegenwoordig zijn pompoenen het hele jaar door te koop, zowel uit Nederland als uit het buitenland, maar in de herfst zijn ze niet alleen op hun lekkerst, maar ook nog eens voordeliger voor je portemonnee.
Makkelijk te maken, vegan en glutenvrij – deze soep is een echte must-try voor de herfst (of elk ander moment van het jaar)! Mijn dochter is hier gek op, dus wij eten deze soep het hele jaar door 😅

Pompoensoep met een twist: frisse sinaasappel en gember
Equipment
- Snijplank
- Kookpan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 2 sjalotten fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 stuk gember ca. 2 cm, geschild en fijngeraspt
- 1 winterpeen geschild en in blokjes
- 1 flespompoen geschild en in blokjes
- 1 appel bijv. Elstar of Jonagold, geschild en in blokjes
- 750 ml groentebouillon
- ½ sinaasappel geperst
- 2 eetlepels (olijf)olie
- Snufje peper
- Optioneel: een scheutje kokosmelk of plantaardige room voor een romige textuur
- Optioneel: pompoenpitten of verse koriander als garnering
Instructies
- Verhit de (olijf)olie in een soeppan. Fruit de sjalotten, knoflook en gember op laag vuur voor 2-3 minuten tot ze geurig zijn.
- Doe de wortel en flespompoen in de pan en bak ze 5 minuten op middelhoge temperatuur mee. Roer af en toe.
- Voeg de groentebouillon, het sinaasappelsap en de appel toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens afgedekt 20-25 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
- Breng de soep op smaak met peper. Voeg eventueel nog een beetje extra sinaasappelsap toe voor een frisse touch.
- Schep de soep in kommen en garneer met pompoenpitten of verse koriander. Voeg eventueel een scheutje kokosmelk of plantaardige room toe voor extra romigheid. Lekker met een stukje volkorenbrood erbij!
Notities
- Deze soep is niet alleen lekker, maar ook boordevol vitamines en antioxidanten dankzij de pompoen, wortel en sinaasappelsap.
- Het recept is vegan en glutenvrij, dus geschikt voor veel verschillende leefstijlen.
- Toe aan variatie? Voeg eens tegelijk met de groente 2 theelepels ras-el-hanout kruiden toe en garneer met koriander.
- Je kunt de soep makkelijk maken in een grote batch en invriezen voor later.