Vind je Ikigai

Hoe vind je jouw Ikigai?

Heb je weleens gehoord van het Japanse concept ikigai? Het betekent zoiets als “waarom je ’s ochtends uit bed komt”. Klinkt mooi, toch? Je ikigai is eigenlijk de perfecte mix van wat je leuk vindt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je geld mee kunt verdienen. Maar hoe vind je jouw Ikigai? In dit blog help ik je op weg.

Wat is ikigai?

Ikigai komt uit Japan en wordt gezien als de balans tussen vier dingen:

  1. Wat je graag doet (je passie).
  2. Wat de wereld nodig heeft (je missie).
  3. Waar je voor betaald kunt worden (je werk).
  4. Waar je goed in bent (je talenten).

Stel je een diagram voor met vier overlappende cirkels. Het midden waar alles samenkomt, dat is je ikigai. Het klinkt simpel, maar het vraagt wat zelfreflectie om dit echt te ontdekken. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen over ikigai, waaronder die van Francesc Miralles en Héctor García. Naast hun bestseller ‘Ikigai’ (1), gaat het boek ‘Vind je Ikigai’ (2) verder in op de vraag hoe je nu eigenlijk kunt achterhalen wat je eigen ikigai is.

Waarom is ikigai belangrijk?

Wist je dat mensen met een sterk gevoel van ‘purpose’ vaak gelukkiger en gezonder zijn? In Okinawa, Japan — een van de zogenaamde ‘blauwe zones’ waar mensen gezond een hoge leeftijd bereiken — is ikigai een belangrijk onderdeel van het leven. Het helpt hen actief en betrokken te blijven, zelfs op hoge leeftijd. Zoals Dan Buettner (3) ontdekte, gaven Okinawaanse ouderen prachtige antwoorden op de vraag wat hun ikigai is: een visser vond het vangen van vis voor zijn familie belangrijk, terwijl een vrouw van 102 haar achterkleinkind als haar grootste bron van levensvreugde beschreef. Het laat zien dat ikigai voor iedereen uniek is.

Lees ook: De geheimen van de Blue Zones: feit of fictie?

Hoe vind je jouw ikigai?

Het vinden van je ikigai is een proces. Hier zijn vijf stappen om mee te beginnen:

1. Ontdek wat je leuk vindt

Vraag jezelf af: Wat doe je graag? Waar krijg je energie van? Denk aan momenten waarop je de tijd vergeet. Schrijf alles op wat in je opkomt. Zoals Francesc Miralles en Héctor García adviseren: maak bijvoorbeeld de zin af “Ik voel me gelukkig als…”.

2. Bedenk waar je goed in bent

Wat zijn jouw talenten? Misschien ben je een geboren luisteraar, een creatieve denker of een probleemoplosser. Vraag ook mensen om je heen om feedback. Vaak zien zij dingen die je zelf over het hoofd ziet. Begin met antwoorden zoals: “Ik ben goed in…”.

3. Kijk naar wat de wereld nodig heeft

Waar kun jij iets bijdragen? Misschien is het iets kleins zoals een buur helpen of vrijwilligerswerk doen. Het gaat erom dat je een verschil maakt, hoe groot of klein ook. Denk aan wat jij kunt doen om anderen gelukkig te maken.

4. Zoek uit waar je geld mee kunt verdienen

Niet alles hoeft om geld te draaien, maar het helpt wel als je een deel van je ikigai kunt koppelen aan je werk. Welke vaardigheden of diensten kun je aanbieden waar mensen voor willen betalen?

5. Combineer en experimenteer

Breng alles bij elkaar. Waar overlappen je passie, talenten, werk en missie? Begin met kleine stappen en probeer verschillende dingen. Zoals de Italiaanse dierenarts Massimo Vacchetta ontdekte, kan je ikigai zelfs ontstaan uit iets onverwachts, zoals de zorg voor een baby-egeltje.

Tips voor het vinden van je ikigai

  • Maak een lijst: Schrijf alles op wat bij de vier elementen hoort.
  • Stel vragen aan jezelf: Wat zou je doen als geld geen rol speelde?
  • Doe iets nieuws: Probeer een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk.
  • Wees geduldig: Het vinden van je ikigai kost tijd.

Levensvreugde als sleutel

Misschien draait ikigai niet alleen om een groot levensdoel, maar ook om genieten van kleine dingen. Zoals het vasthouden van een achterkleinkind of het koken van een maaltijd voor je familie. Het gaat om levensvreugde, de dingen die je blij maken en je een gevoel van verbondenheid geven. Begin klein en ontdek stap voor stap wat jou ’s ochtends uit bed laat springen.

Conclusie

Je ikigai vinden is een persoonlijke reis. Het vraagt wat zelfreflectie en tijd, maar het kan je leven zoveel rijker maken. Begin vandaag nog met kleine stappen en ontdek wat jou echt gelukkig maakt. Zoals de auteurs Garcia en Miralles zeggen: “Je ikigai is niet iets wat je bedenkt, maar iets wat je vindt.”

Scroll naar boven