Diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Dit komt doordat er problemen zijn met insuline, een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit je bloed wordt opgenomen door je cellen, waar het als energie wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten diabetes:
- Diabetes type 1: Hierbij maakt het lichaam geen of weinig insuline aan, omdat het afweersysteem de cellen die insuline produceren (in de alvleesklier) aanvalt. Mensen met type 1 moeten dagelijks insuline injecteren. Dit type ontstaat vaak op jonge leeftijd.
- Diabetes type 2: Dit is de meest voorkomende vorm. Het lichaam reageert minder goed op insuline (insulineresistentie) en maakt op den duur ook te weinig insuline aan. Het wordt vaak gelinkt aan overgewicht, weinig beweging en ongezonde voeding, maar erfelijkheid speelt ook een rol. Type 2 komt vaker voor bij volwassenen, maar tegenwoordig ook bij jongeren door een ongezonde leefstijl.
- Zwangerschapsdiabetes: Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap kan ontstaan, meestal door hormonale veranderingen. Het verdwijnt vaak na de bevalling, maar verhoogt wel het risico op type 2 diabetes later in het leven.
Symptomen van diabetes kunnen zijn: veel dorst, vaak plassen, vermoeidheid, wazig zien en wondjes die slecht genezen. Als diabetes niet goed wordt behandeld, kan het leiden tot serieuze complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen of zenuwschade.
Gelukkig kan diabetes goed worden gemanaged met medicatie, een gezonde leefstijl (zoals beweging en gezonde voeding) en regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel. Bij type 2 diabetes kan een gezonde leefstijl soms zelfs helpen om medicatie te verminderen of te voorkomen.